Tenders

Schot op doel
We verlenen diensten aan bedrijven en overheden op basis van contracten. Die contracten krijgen we niet zomaar in de schoot geworpen. Veel opdrachtgevers werken met tenders. Dat zijn open aanbestedingen waar dienstverleners op kunnen inschrijven. Degene met het voor de klant beste bod, krijgt het contract. Inschrijven op een tender is ‘een schot op doel wagen’. Uiteraard willen we dat goed onderbouwd doen, met zo veel mogelijk kans op succes. Maar hoe werkt zo’n tenderproces nu precies?

(….) Ook Chriselle ondervindt de gevolgen van de economische crisis in het tendertraject. “Ja, op twee manieren eigenlijk. Enerzijds merken we dat de prijs bij aanvragers nog belangrijker is geworden. Voor ons is dat een signaal dat we in onze presentatie nadrukkelijk moeten insteken op het vele dat we voor de gestelde prijs bieden. Blijkt een concurrent dan goedkoper, maar minder te bieden, dan kunnen we het toch nog winnen. Wat we anderzijds merken, is een sterke stijging van het aantal offertes dat we uitbrengen. Dat wijst erop dat bedrijven op zoek zijn naar – liefst snelle – kostenbesparingen en dat we zelf commercieel actiever aan de slag zijn gegaan. Vlak voor de vakantie zaten we al op het dubbele van het totale aantal offertes in 2008. Vorig jaar hebben we aan 35 tenders van landelijke klanten meegedaan – waarvan we er trouwens 18 hebben gewonnen; geen slechte prestatie! – en nu zaten we begin juli op 70. Van die 70 aanbieders zijn 50 nieuw voor ons. Het zijn veelal kleinere bedrijven met meerdere locaties die na een eerste grote bezuinigingsslag aan het kijken zijn wat ze aan de ‘achterkant’ van hun proces nog kunnen besparen.”

Chriselle werkt naar eigen zeggen op een ‘gepassioneerde’ afdeling. “Ja, het is ook een enorm spannende job. Je doet er alles aan om tot een goede inschrijving te komen en daarna is het afwachten. De emoties kunnen hier hoog oplopen.”